Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

Изработка на ключ се осъществява, когато старият е загубен или откраднат, когато има необратима повреда в електрониката или по желание на клиента, ако той иска да има дубликат на стария си ключ.

Важно е да се отбележи, че повечето коли се продават от дилърите само с един ключ, за това е хубаво да се сдобиете и с негов дубликат. Това ще Ви е от полза именно, ако го изгубите, откраднат го или оригиналът се повреди. В противен случай се налага да разчитате на пътна помощ или да търсите на аварийни автоключарски услуги, каквито Ключарят на място също предлага.

Услугата “Изработка на резервен ключ” включва няколко важни етапа.

Извличане на секюрити код и обучение на ключ

Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

Извличането на секюрити код и обучението на ключ са доста сложни операции. В най-общи линии трябва да знаете, че чипът или така нареченият транспондер и имобилайзерът на автомобила Ви си кореспондират чрез специален секюрити код и колата може да бъде запалена само, ако този код бъде разпознат и се деактивира имобилайзер системата.

Колкото е по-нов автомобилът, толкова повече защитите на имобилайзер системата са по-сложни, а секюрити кодовете и информацията, която съдържа един ключ е много по-подробна. Пример за това са чиповете тип rolling code, в които секюрити кодът не е фиксиран, а има постоянна обмяна на данните и ротиране на страниците с тях при всяко запалване на автомобила. Такъв чип например не може да се дублира.

В електрониката на ключовете на най-съвременните автомобили вече се съдържа и информация, далеч по-сложна от секюрити кода. Например номера на шасито и други данни за спецификите на автомобила, които ако не бъдат прочетени и разпознати от имобилайзера, няма да може да стартирате двигателя. С тези данни почти винаги разполага само производителят.

За да може да бъде изработен нов ключ, тази информация трябва да бъде разчетена. Това може да се случи само със специализирана диагностична ключарска апаратура. Информацията може да бъде разчетена и екстрактването на секюрити кода става или чрез такава апаратура през ОБД буксата или трябва да бъде свален модулът. След това ключът се програмира и отново през ОБД буксата се записва новата информация от ключа.

Когато става въпрос за дублиране на стар ключ, операцията е подобна, но по-лесна, тъй като информацията от стария ключ бива разчетена и записана на новия ключ чрез специална апаратура.

Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

В автоключарски сервизен център “Ключарят на място” разполагаме със специализиран софтуер и хардуер от последно поколение (Abrites, TM-Pro, Zed-Bull, SBB, MPV, Bianchi, RW4 и др.), с помощта на който ще дублираме и програмираме новия транспондер за Вашия автомобил.

Освен апаратурата не по-малка тук е ролята и на самият автоключар. Важно е човекът, който ще се занимава с Вашия автомобил не само да разбира как правилно да работи с електрониката, но да бъде добър при демонтаж и монтаж, които често се налагат при нужда да бъде свален модулът или имобилайзерът на един автомобил.

Често неподготвен човек може да нанесе непоправими щети по таблото и корите на автомобила. Ние гарантираме за бързата, ефикасна и прецизна работа на нашите служители, тъй като те имат повече от 20 години опит в областта на автоключарските услуги и доказано са едни от най-добрите в бранша.

Изработка на автомобилен ключ с копиране на транспондер

Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

Автомобилните ключове биват три вида – автоключове с електроника, автоключове с място за транспондер и механични ключове.

Каква е разликата? Механичният ключ представлява само механика (перо) и дръжка. Такива са ключовете основно на колите преди 1995 година. Тогава започва монтирането на имобилайзер система в колите.

Ключовете с място за транспондер освен механика, съдържат и чип (транспондер). Той комуникира с имобилайзера чрез радио сигнал и позволява запалването на автомобила.

Ключовете с електроника са ключове с дистанционно управление, което контролира централното заключване на автомобила. Те са най-сложните сред автомобилните ключове и естествено също разполагат с транспондер.

Копиране на транспондер

Механичните ключове нямат нужда от обучениеПри изработка на автоключове с електроника и ключове с място за транспондер има два варианта – чипът да бъде обучен, както и да бъде копиран. Първият вариант често е предпочитан. В случаите обаче, в които обучението е невъзможно се прибягва до копирането на чипа. Информацията от стария транспондер се копира на новия чрез специална процедура. Тя е доста специфична и изисква да бъде извършена от специалист с определени познания. Именно с такива разполагаме в Автоключарски сервизен център “Ключарят на място”. Освен това тук на разположение е и необходимата техника. За това Ви призоваваме да изберете именно нас. Гарантираме, че ще извършим услугата с необходимото качество.

Изработка на резервен ключ

Изработка на резервен ключ

Трябва да отбележим, че различните автомобили и техните имобилайзери работят с различни видове транспондери. От нас може да очаквате работа с фиксирани кодове, емулирани на транспондери T5 и TPX1., както и с криптирани кодове, емулирани на транспондер TPX2, TPX3/4, 8C и ID48.

За наличността на богат избор транспондери “Ключарят на място” разчита на своя официален партньор Autokey Market.

Нарязване на ключ

Нарязване на ключ

Нарязване на ключ за автомобил

Нарязване на ключ – това е основна дейност при автоключарските услуги. Повечето ключове, независимо дали са автоключове с електроника, ключове с място за транспондер или обикновени ключове, съдържат механична част – така нареченото перо или накрайник.

Смарт ключовете и ключовете със система Keyless go (безконтактни) функционират без да има нужда от механична част. Но дори те разполагат с авариен ключ или перо за смарт ключ. То се използва за отключване на автомобила при проблем в електрониката на ключа.

Перото представлява метална пластина, която без да бъде нарязана от квалифициран специалист на специализирана машина, не може да работи с автомобила Ви. Нарезът е специфичен за всеки модел и всеки автомобил. Благодарение на него Вие ръчно отключвате автомобила и волана.

Нарязване на ключ

Нарязване на ключ

Въпреки че са изработени от здрав материал, механичните части се износват и чупят. При износване ключът изменя своя нарез и започва да заяжда в ключалките, а може да спре да функционира изведнъж.

Какво представлява нарязването на ключ?

Нарязването е сложен процес, който изисква високи познания, фина техника и прецизност. В сервизния център „Ключарят на място“ ние ще възстановим оригиналния нарез на перото на Вашия ключ по най-прецизния начин. Причината – при нас работят най-високо квалифицираните професионалисти в бранша.

Нарязване на ключ

Нарязване на ключ

Опитът ни показва, че можем да се справим с всякакви сложни случаи – счупен, изкривен (деформиран) или износен ключ, чийто шифър ще декодираме и възстановим без затруднения. Специализираната ни техника позволява да възстановим Вашия ключ и по механичен код.

Гаранция за изключителното качество на предлаганите услиги е фактът, че при нас се работи с последно поколение лазерни и автоматизирани електронни машини за декодиране на механичен код и нарязване на ключа, което ни позволява да изработим нова механика на ключа с абсолютна точност.

За да останете доволни обаче, не по-маловажни са и заготовките, с които разполага ключарското ателие, в което ще потърсите помощ, тъй като не навсякъде ще могат да Ви предложат бланка, кутийка или перо, подходяща за вашия ключ.

Широкият избор и изключително качество на материалите, с които работим, осигурени от нашия официален партньор Autokey Market са поредната гаранция, че ние ще разрешим вашия проблем и ще ви изпратим доволно от сервизния ни център в квартал Дружба 2.

Заповядайте при нас в сервизния ни център на булевард “Цариградско шосе” 351 и в нашите ателиета в Praktiker Дружба и Praktiker Люлин.

Цени за обучение на ключ и извличане на секюрити код*:

 • Екстрактване на секюрити код през ОБД – от 20 до 40 лв.
 • Екстрактване на секюрити код – демонтаж и монтаж на модул – от 20 до 40 лв.
 • Подготовка на автоключ – дилърски през ОБД – от 30 до 50 лв.
 • Подготовка на автоключ – дилърски – демонтаж и монтаж на модул – от 30 до 60 лв.
 • Обучение на автоключ към имобилайзер през ОБД – от 20 до 40 лв.
 • Обучение на автоключ към имобилайзер – демонтаж и монтаж на модул – 40 до 150 лв.

Цени за изработка на автомобилен ключ с копиране на транспондер*:

 • Фиксирани кодове, емулирани на транспондер T5 – от 10 до 30 лв.
 • Фиксирани кодове, емулирани на транспондер TPX1 – от 10 до 30 лв.
 • Криптирани кодове, емулирани на транспондер TPX2 – от 20 до 40 лв.
 • Криптирани кодове, емулирани на транспондер TPX3/4 – от 30 до 50 лв.
 • Криптирани кодове, емулирани на транспондер 8C – от 50 до 70 лв.
 • Криптирани кодове, емулирани на транспондер ID48

Цени за нарязване на ключ*:

 • Секретен нарез – от 5 до 30 лв.
 • Специален фрезови нарез – от 10 до 40 лв.

* Цените варират в зависимост от модела на автомобила и сложността на операцията